Dovolimo otrokom, da se soočijo z izzivi

Tule sta mimo nas šla starejša gospod in gospa in nam čestitala za dobro vzgojo otrok. Pohvalila sta, da otrokom dovolimo plezati, se umazati, včasih pasti ... Povedala sta, da imajo na vasi sosede, ki otroku še teči ne pustijo.

Gibanje, učenje iz lastnih izkušenj, stik z zemljo, z naravo, ... vse to je bistvenega pomena za razvoj. otroci morajo razviti lastne sposobnosti in zaupanje v sposobnosti lastnega telesa in lastnih odločitev. Ker so pri nas otroci še vedno bolj v stiku z naravo, kot v velemestih, včasih te pomembnosti ne opazimo.







Sama sem pred nekaj leti doživela zelo nazoren prikaz, kako je resnično pomembno gibanje v naravi v zgodnjem otroštvu. Nad Slapom Savico v Bohinju sem srečala očkata z dvemi otroki, starimi okrog 10 let, ki sta odraščala v velemestu, stran od narave. Sama sem bila visoko noseča, pa sem brez težav premagovala gorsko potko, otroka pa sta bila precej hendikepirana. Nista se znala premikati po neravnih tleh in bilo ju je strah. Lovila sta se za veje in padala. Gibanje jima je delalo več težav, kot jih je imel moj sin, ko je bil star 2 leti. Pogovarjala sem se z očetom. Povedal je, da živijo v velemestu, narave skoraj ne poznajo. Edino gibanje otrok poteka v telovadnici, pa še tam so zelo omejeni, da se ne poškodujejo.

V parkih vidim ogromno staršev, ki hodijo za otrokom in govorijo: ''Ne, padel boš.'' ali ''Pazi, da se ne umažeš''. Otroci morajo pasti. Tako nabirajo pomembne izkušnje za življenje. Spoznavajo se z omejitvamo lastnega telesa in se jih učijo presegati, včasih oceniti do kam bo šlo in kje ne več. Tudi ugotoviti, da pasti sploh ni tako hudo. Pobereš se in poskusiš znova. Spomnim se treningov juda iz svojega otroštva. Osnovna lekcija je bila učenje padanja. Kako pasti, da se ne poškoduješ. To pride prav tudi, ko smo starejši.

Ne delajmo invalidov iz svojih otrok. Pustimo jih, da se učijo, da se gibljejo, da se odločajo. Stopimo korak stran in opazujmo, kdaj bodo zares potrebovali našo pomoč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar